Eczacılara göre 'ilaç takip sistemi' uygulanabilir değil
Sağlık Bakanlığı'nın sahte ilaç sorununa çözüm için 2009 yılında uygulamaya koymayı planladığı "İlaç Takip Sistemi", sektörde tartışılmaya başlandı. İlaç kupürlerinin kaldırılması ve her bir ilaca verilecek barkodlarla izlemenin sağlanacağı sistem, yeni sorunları da beraberinde getirecek. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, provizyon sistemindeki aksaklıklar, eczanelerdeki mevcut ilaçların ne olacağı ve uygulamanın teknik altyapısının nasıl kurulacağına ilişkin endişeler sıralayarak sistemin uygulanabilir olmadığını savundu. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak ise bakanlığın eski ambalajlı ilaçların 2009 yılı içinde tüketilmesini sağlayacak bir geçiş dönemi ve kalanının da yıl sonunda yenileriyle değiştirilmesi sözü verdiğini kaydetti. Sistem getirdiği maliyet nedeniyle uzun süredir ilaç firmalarıyla müzakere ediliyor. Firmalar pilot uygulamayla bir geçiş dönemi verecek ekonomik bir sistem, ilaç depoları da işlerini aksatmayacak hızlı bir yapının kurulmasını bekliyor.
TEİS Başkanı Saydan, SGK'yla eczacılar arasında aylar süren kamu kurum iskontosu tartışmalarını örnek göstererek "Kurum iskontolarının uygulanışında bile eczacılara zorluk çıkaran firmaların eczanelerdeki ilaçları yeni barkodlu ilaçlarla değiştireceğini sanmıyoruz. Mağdur olacağız" dedi.
Türkiye'de kutu sahteciliği var
Yeni sistemin henüz kurulmuş altyapısının olmadığını belirten Saydan, sistemin provizyona bağlanması halinde başka sorunlar yaşanacağına dikkat çekti. Saydan, "Pazartesi KDV beyannamelerimizin son günü ama biz provizyon sisteminde sıkıntı nedeniyle hâlâ temmuz ayı reçetelerini faturalandırıyoruz. Hem fatura kesmeyi hem de düzeltmeyi sistem taşımıyor. Akşam 6'dan sonra bu faturalar için çalışılabiliyor" dedi.
Saydan, "Provizyon sistemi çalışmadığı zaman ilaçların provizyon işlemleri hastaya ilaç verildikten sonra da yapılabiliyor. Bu yüzden ilaç takip sistemiyle her bir ilacın ayrı kimlik numarası olacağından provizyon sistemi düzgün çalışmalı" diye konuştu. Saydan, "Amaç sahte kutulu ilacı yakalamaksa, depolar ilacın üzerine kendi işaretlerini koyar. Biz de her ilacın hangi depodan geldiğini biliriz" dedi.
TEB Başkanı Çolak da ilacın yüzde 90-95'inin alıcısının kamu olması nedeniyle Türkiye'de bu sistemin iyi kurulduğunu ve ilaç değil de kutu sahteciliğinin yaşandığını belirtti. Yüzlerce eczacının tek bir sahte kupürden dolayı kamuyla sözleşmesinin aylarca feshedildiğini belirten Çolak, "100-150 bin YTL ciro yapan eczanenin bir tek 2 YTL'lik sahte kupür nedeniyle kamuyla sözleşmesi 6 ay-1 yıl feshediliyor. Dolayısıyla meslektaşlarımızın mağduriyetinin ortadan kalkmasını istiyoruz. Hem kutu sahteciliğinin ortadan kalkması hem de ilaç sahteciliğinin olmaması için ilaç takip sisteminin uygulanmasını destekliyoruz" dedi.
YENİ SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK
* İlaçların üzerinde barkodun yanı sıra karekod isimli 2 boyutlu ikinci bir barkod daha olacak.
* Karekod, ilaç bilgilerini merkezi sisteme aktararak izlenmesini sağlayacak.
* Uygulama tıbbi cihaz, sarf malzemesi ve kozmetikler dışında tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, ara ürünler ve besin takviyelerini kapsayacak.
* Ürün ambalajları üzerinden fiyat kupürleri kaldırılacak ve bu yeni barkod sayesinde geri ödeme kurumlarının ilacı ödemesi sağlanacak.
Kaynak: REFERANS