İLACA SIKI TAKİP GELİYOR
İSTANBUL - Dünya Sağlık Örgütü'n göre satılan her 10 ilaçtan 1'i sahte. Bazı az gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 50'ye kadar ulaşıyor. Sahte ilaç konusu Türkiye'de de alarm veriyor. Hemen her ay mali polisin yaptığı operasyonlarda binlerce kutu sahte ilaç ele geçirilmesi Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Bakanlık, ilaç ambalaj yönetmeliğinde bir değişiklik yaparak ilaç endüstrisinin görüşüne açtı. Varolan 13 hanelik ilaç barkod sisteminde yalnız ilacın ismi ve firması tanımlanıyor.
Yeni oluşturulacak ilaç takip sistemi ile ilacın üretiminden, depoya, eczane ve vatandaşa ulaştığı süreci kontrol edebilecek tüm ayrıntılar barkodda görülebilecek.
İlacın geri toplatılması gerektiği bir durumda ilacın satıldığı vatandaşa ulaşılması mümkün olacak. Bu değişiklikle sahte etiketli ve ambalajlı ilaçların piyasaya girmesi ve ilaç kaçakçılığının önlenmesi hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı ilaç endüstrisinden bu hafta sonuna kadar yönetmelik değişikliğiyle ilgili görüşleri göndermesini istedi. Bakanlığın yıl sonuna kadar yayımlamayı planladığı yönetmelik değişikliği ilaç sektöründe olumlu karşılandı.
Ancak ilaç firmalarına göre sorunun çözümü için yeni takip sistemi yeterli değil. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, sahte ilaç satan kişilere verilen bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezalarının caydırıcı olmaktan uzak olduğunu belirterek cezaların da ağırlaştırılmasını istiyor.
İLAÇ SAHTECİLİĞİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tam otomasyon sistemi sayesinde reçeteleri ayrıntılı olarak inceleyebilecek duruma gelmesi suiistimallerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine göre sahte ilaçla ilgili girişimler 3 başlık altında toplanıyor.
Birinci sahtecilik yönteminde bazı ilaç firmalarının satış temsilcilerinin kotalarını doldurma kaygısı rol oynuyor.
Satış temsilcileri bazı doktorlarla anlaşarak hastaların sağlık karnelerine reçete yazdırıyor. İlacın küpürleriyle parası devletten alınıyor.
İkinci sahtecilik yöntemi ise parası devletten alınmış küpürsüz ilaçlarla ilgili. kupürsüz ilaçlarla, çalıntı ve son kullanım tarihi geçmiş ilaçlara korsan ambalajlar yapılarak bazı eczanelere yarı fiyatına satılıyor.
Üçüncü yöntemde ise sigortalı hastaların reçetelerine fiyatları 100 YTL üzerindeki depresyon ve osteoporoz ilaçları fazla miktarda yazılarak Sosyal Güvenlik Kurumu zarara uğratılıyor.
Son olarak Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü anlaşmalı olduğu 5 bin eczanenin 72'sinde sahte kupür konusu nedeniyle inceleme başlattı.
Haber Kaynak: Haber 7